Antikvariat Glavan / 01 476 31 60 / 031 724 580 / info@antikvariat-glavan.si

Antikvariat in galerija tiskov Glavan

KJE?
  Našo trgovinico najdete v spodnji pasaži Maximarketa, nasproti vhoda v Cankarjev dom. V neposredni bližini, pred parlamentom RS, je garažna hiša. Obisk je prijeten v vsakem letnem času, saj je prostor klimatiziran. Tu lahko odložite tudi svojo garderobo in prostih rok listate po knjigah. V naši veliki izložbi lahko že med čakanjem na prireditve v Cankarjevem domu preletite del ponudbe naših knjig.
 
KAJ JE ANTIKVARIAT?
  Antikvariat je knjigarna, ki trguje z redkimi, starimi in rabljenimi knjigami, starimi tiski, razglednicami, atlasi in geografskimi kartami, periodičnimi publikacijami, pa tudi z novejšimi knjigami, ki so v knjigarnah že razprodane. V antikvariatu knjige odkupujemo in prodajamo. Antikvar – cenilec oceni knjige na podlagi ponudbe in povpraševanja, ohranjenosti in aktualnosti gradiva. Pri starejših in redkih knjigah pa si pomaga z različnimi katalogi in priročno literaturo. Gradivo je ocenjeno, odvisno od zahtevnosti in obsega strokovne obdelave, v 2-5 delovnih dneh.
 
KDO SMO?
  Antikvariat Glavan je podjetje, v katerem smo svoje znanje in izkušnje združili ljubitelji in raziskovalci tiskane kulturne dediščine. Že od leta 2003 seznanjamo obiskovalce in kupce z novimi odkritji o starih tiskih. Združila nas je ljubezen do starih knjig, ki jo želimo deliti z vami. Obenem pa nas žene velika želja po odkrivanju izgubljenih knjižnih zakladov. Trudimo se, da so knjige, ki jih ponujamo dobro ohranjene. Specializirani smo za stare in redke tiske, razen starega denarja in znamk. Redno sodelujemo na zbirateljskem sejmu Collecta v Ljubljani, in sejmu Booktiga v Poreču in sejmu Knjige sol in Koper. Svetujemo vam pri izboru antikvarnega gradiva, pripravimo izvedensko mnenje ali sodno cenitev, svetujemo vam pri zbiranju in oblikovanju zasebne zbirke.
  Vodja antikvariata Rok Glavan, je antikvar, univ. diplomirani kulturolog, ki že od leta 1992 let dela na tem področju. Ker je bil že njegov oče antikvar, mu je bila knjiga položena takorekoč v zibko. Bil je pobudnik dražb starih knjig, tiskov in razglednic že v Trubarjevem antikvariatu. Svoja knjižna spoznanja je objavljal v Reviji o Knjigi, Književnih listih, Kroniki - časopisu za krajevno zgodovino in Bukli. Na podlagi izkušenj in priporočil nekaterih slovenskih kulturnih ustanov ter njihovih znanstvenih sodelavcev je marca 2004 postal zapriseženi sodni cenilec in izvedenec za stare knjige in tiske pri Ministrstvu za pravosodje RS.
  Katarina Korenak je diplomirana anglistka in umetnostna zgodovinarka, ki goji ljubezen do vsega lepega in dobrega, torej estetike in kulinarike. Prepotovala je že ves svet, čeprav večino le s pomočjo zgodovinskih knjig. V prostem času rada obišče kakšno razstavo, včasih pa za svojo dušo tudi kaj nariše. V antikvariatu skrbi za delo v trgovini, pomaga pri pripravi katalogov in dražb, ter preko socialnih omrežij obvešča javnost o novostih.